Volkswagen Polo R WRC bazą dla Skody Fabii WRC? Jest stanowisko zarządu

80 interakcji

Podaj dalej

Po tym jak Volkswagen zbudował konkurencyjne Polo GTI R5, pojawiły się plotki sugerujące, że niemiecki koncern awansuje motorsportowy program Skody z WRC 2 do klasy WRC.

Nowy samochód rajdowy Volkswagena wkroczył na terytorium kontrolowane od lat przez Skodę, która w tegorocznym sezonie WRC 2 obsadziła wszystkie miejsca na podium w klasyfikacji kierowców. Aby uniknąć ewentualnej konfrontacji w WRC 2 Pro (pojawiły się przecieki, że VW Motorsport rozważa zgłoszenie zespołu), Skoda miałaby wykorzystać zaprojektowane, ale nigdy nie wykorzystane Polo R WRC w specyfikacji 2017 jako bazę dla własnej konstrukcji World Rally Cara.

Podczas Rajdu Katalonii, Michael Heimrich z Rallye Magazin spotkał Christiana Strube, członka zarządu Skoda Auto ds. rozwoju technicznego. Niemiec został zapytany czy rozważana jest próba rywalizacji z innymi zespołami fabrycznymi w WRC.

Christian Strube, Skoda Auto: Sporty motorowe są bardzo ważne dla naszej marki. Zobaczycie nas dalej w WRC 2. Nie musimy niczego udowadniać. Toyota może przyjść do WRC 2 i konkurować z nami!

Skoda rywalizowała w najwyższej kategorii Rajdowych Mistrzostw Świata ostatnio w latach 1999-2005 (bez 2004). Najlepszym rezultatem pozostaje podium Skody Octavii WRC Evo 2 załogi Armin Schwarz/Manfred Hiemer w Rajdzie Safari 2001 (niemiecka załoga prowadziła nawet po pierwszym 117,46-kilometrowym oesie!).

Bliscy poprawienia tego osiągnięcia byli w 2005 r. Colin McRae i Nicky Grist, którzy zmierzali po sensacyjne drugie miejsce w Rajdzie Australii, ale ich Fabię WRC powstrzymała awaria sprzęgła.

Przeczytaj również

Redakcja WRC News