Trzy gwiazdki Michelina mają znaczenie. Zapraszamy do Rutza

Trzy gwiazdki Michelina mają znaczenie. Zapraszamy do Rutza

Podaj dalej

Czy kuchnia może łączyć się z motoryzacją? Oczywiście, że tak! Wszystko dzięki przewodnikom Michelina i znanym na całym świecie gwiazdkom, które określają renomę restauracji. Dziś w ramach mariażu zaprezentujemy Wam kuchnię Marco Mullera, którego berlińska restauracja Rutz ma trzy gwiazdki Michelina. W podróży po smakach towarzyszył nam Mercedes AMG GT 63 S.

Marco Muller jest szefem kuchni w Rutzu od 17 lat. Chociaż lokal nie jest zbyt duży, ambicją Mullera było przekształcenie kreatywnego myślenia w najwyższy stopień kulinarnego geniuszu. Entuzjazm, wysoka precyzja i elegancki wygląd to wszystko, co łączy go z AMG. Podobnie jak auta AMG, tak dania tworzone przez Niemca są rodzajem artyzmu wykonanym z maksymalną precyzją.

Nawet najmniejsze detale mają znaczenie. Igły modrzewiowe po zerwaniu są proszkowane za pomocą ciekłego azotu w temperaturze -250 stopni Celsjusza. Z drugiej strony 28 gram plasterków pomidora moczy się przez sześć godzin w zielonym oleju jałowcowym rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza. Raki są gotowane przez dokładnie 34 sekundy, a masło aromatyzuje się popiołem z węgla drzewnego. Muller przygotowując potrawę Garum Oxheart Tomato & Green Juniper wyjaśnia: – Jest wiele pozornie niepozornych produktów. Staramy się wykorzystać rzeczy, które rosną w naszym regionie. Znajdujemy do nich nowe podejście i rozwijamy kuchnię nowymi metodami i skutecznymi sposobami prezentacji. Naszym celem jest odkrycie najlepszego sposobu serwowania naszych potraw i przedstawienie ostatecznego projektu na talerzu. Tak jak samochód powinien inspirować, tak samo muszą robić to nasze kreacje.

Dążenie do doskonałości receptą na sukces

Wysoka wydajność to termin określający dążenie do doskonałości. „Wysoki” wciąż może być definiowany na nowo. To cel, do którego możemy nieustannie dążyć. Doświadczam tego w mojej kuchni. Wysoka wydajność to stan rozwoju – dodał.

Czytaj też: Czy ktoś pobije Porsche i Michelina? Przypominamy najszybsze okrążenie Nordschleife

Trzecia gwiazdka to absolutna perfekcja i liczy się każdy najmniejszy szczegół. Czasami są pomysły, których realizacja zajmuje tylko pięć minut. Niektóre zajmują tygodnie, a nawet lata zanim zespół będzie mógł je wdrożyć.

Muller zdradził także, że inspirację dla swoich potraw czerpie z natury: – Wolę przebywać pod gołym niebem, nad jeziorem, na wsi. Gdy te miejsca łączy piękna droga, jest to idealne połączenie adrenaliny i spokoju. Dla nas liczy się jedzenie, a dla AMG przyjemność z jazdy. Menu powinno zabrać Cię w małą podróż po świecie naszych produktów.

W trakcie całego procesu powstawania potraw jedna idea stała się jasna: kuchnia Michelina to nie tylko podróż do doskonałości, ale także droga do samopoznania. Kulinarna historia Marco Mullera nie zaczęła się od gotowania, a od wszechobecnej pasji do natury. W ostatnich 17 latach wielokrotnie udowadniał, że jest wizjonerem: – Dla mnie są dwa rodzaje satysfakcji. Pierwszy to tworzenie i droga do finalizacji dania. Drugi to inspiracja naszych gości. Kieruje mną innowacja, nowe pomysły i chęć perfekcyjnego wykonania. Osiągając ten punkt mamy najwyższy stopień satysfakcji. Inspiruję się, gdy spotkają się wygląd, wydźwięk i namiętność.

Przeczytaj również

Redakcja WRC News

Redakcja WRC News