Rajd Śląska pod znakiem kulinarnej podróży. Bogactwo lokalnej kuchni zadba o kubki smakowe kibiców

Rajd Śląska zbliża się coraz większymi krokami. W dniach 19-21 września najlepsi kierowcy w kraju i goście z zagranicy będą rywalizowali w centrum śląskiej aglomeracji oraz na południu województwa, na pograniczu Beskidów. Jak zaplanować sobie przerwę między odcinkami specjalnymi? W oczekiwaniu na motorsportowe emocje warto dobrze zjeść. A tak się akurat składa, że Śląsk to pod względem bogactwa smaków i urozmaicenia kuchni jeden z najlepszych regionów w naszym kraju.

Rajd Śląska RSMP 2025 katowice chorzów śląsk kuchnia potrawy dania śląskie
Podaj dalej

Odwiedzisz Rajd Śląska – przygotuj się na kulinarne doznania

Śląska kuchnia ma w naszym kraju wyjątkową renomę. Bogactwo smaków, regionalizm, lokalne produkty, unikatowe połączenia – wszystko to sprawia, że ludzie zakochują się w tych potrawach. Wielokrotnie w przeszłości bywało tak, że smaki ze Śląska rozlewały się na całą Polskę a kolejne dania stawały się flagowymi w skali całego kraju. Rajd Śląska, który odbędzie się w dniach 19-21 września, to nie tylko sportowa rywalizacja. Oprócz odkrywania lokalnych atrakcji turystycznych, w przerwie od śledzenia złóg warto dobrze zjeść. Lokalna kuchnia ma naprawdę wiele do zaoferowania.

Rajd Śląska RSMP 2025 katowice chorzów śląsk kuchnia potrawy dania śląskie
fot. @World / Red Bull Content Pool

Jeśli chodzi o przystawki, pojawia się m.in. śledź w oleju, chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, czy różnego rodzaju sery regionalne. Niezwykle popularna jest chociażby słynna cieszyńska kanapka ze śledziem i jajkiem. Wśród zup dla wielu osób ciekawostką może być wodzionka. Jest ona oparta o prostych składnikach, wodzie, suchym chlebie i czosnku i wywodzi się z robotniczych tradycji regionu. Jak Śląsk, to i żur a w niedzielę rosół z nudlami. Bardziej na południu województwa smaki mogą się zmieniać. Tu częściej pojawia się kwaśnica, albo zupa grzybowa. Lokalne zupy są zazwyczaj bardzo proste, aromatyczne, często dosyć ciężkie i tłuste, ze sporą wkładką mięsną.

Drugie danie i deser… co tym razem?

Taki krótki opis kulinarnych tradycji Śląska nie może obyć się bez rolady z kluskami i modrą kapustą. To absolutny klasyk i wręcz jedno z naszych narodowych dań. Popularne w okolicy są też karminadle, czyli kotlety mielone, czy krupniok – coś, co większość kraju zna pod nazwą kaszanka. Na południu województwa znów smaki nieco się zmieniają. Bardzo popularne są tam m.in. placki ziemniaczane, podawane m.in. ze śmietaną, skwarkami, ale również z gulaszem, tworząc placek po zbójnicku. Jeśli była kwaśnica, to koniecznie musi być też żeberko z ziemniakami i kapustą. W górskich rejonach nie brakuje też baraniny, czy jagnięciny, podawanej na wiele sposobów.

Rajd Śląska RSMP 2025 katowice chorzów śląsk kuchnia potrawy dania śląskie
fot. @World / Red Bull Content Pool

A to przecież wciąż nic. Jest kiełbasa śląska, ciapkapusta, różne rodzaje klusek, szałot, kapusta zasmażana i inne dodatki, które również mają lokalny charakter. Nawet desery są tutaj inne. Pojawia się m.in. kołocz śląski, moczka, strudel jabłkowy, ale też kreple, czyli lokalne pączki oraz kopalnioki, czyli charakterystyczne czarne cukierki. Cały te region to niezwykle zróżnicowana, przepyszna kuchnia. Na Górnym Śląsku dania są proste i syte, mają charakter robotniczy. Im dalej na południe, tym więcej pojawia się kultury góralskiej. Rajd Śląska to doskonała okazja ku temu, aby kulinarnie poznać bliżej oba te regiony.

Zdjęcia: @World / Red Bull Content Pool

Sklep z częściami samochodowymi online iParts.pl

Przeczytaj również