PILNE: Czy będzie obniżka podatków od paliw? Mamy stanowisko polskiego rządu!

kaczynski morawiecki nowy podatek

Podaj dalej

W ostatnim czasie bardzo dużo mówi się o obniżeniu podatków od paliw, co miałoby na celu umożliwienie kierowcom złapania oddechu w tych trudnych czasach. Ceny benzyny, diesla i LPG cały czas bowiem rosną, co powoduje u nas duży ból głowy. Pojawił się ciekawy pomysł Konfederacji, ale powiedzmy sobie szczerze – czy to ma prawo się udać?

Czy będzie obniżka podatków od paliw? Szczerze? Trudno nam w to wszystko uwierzyć

diesel podatek samochod

Niepoinformowanym przypominamy – Konfederacja, tak jak informowaliśmy już was w naszym serwisie, złożyła w Sejmie projekt ustawy, która przewiduje obniżkę podatków na paliwo. Projekt zakłada obniżkę podatku VAT do 15 procent oraz likwidację opłaty emisyjnej. Teraz jednak to wszystko musi zostać odpowiednio przegłosowane.

Wydaje się, że szanse na to są znikome. Jarosław Kaczyński mimo że wiele lat temu mówił, jeszcze jako opozycjonista, że chciałby zmniejszyć podatki paliwowe, to teraz, kiedy jest już na fotelu rządzącym, zupełnie o tym nie myśli. W swoich wypowiedziach prezes Prawa i Sprawiedliwości wyraźnie podkreślał, że takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Trudno zatem spodziewać się, by teraz nagle zmienił zdanie.

Ciekawe, czy PiS zmieni zdanie w tej sprawie. Ale na to się póki co niestety nie zanosi…

pieniadze rzad podatek

Polski rząd wydaje się mieć jasny pogląd na bieżącą sytuację. Mimo tego dobrze, że inne partie chcą interweniować w tym temacie i doprowadzić do zmian. Tak dłużej jak obecnie być bowiem nie może, bo zaraz wszyscy zbankrutujemy i na tym się to wszystko skończy. Póki co ceny za benzynę i diesla w okolicach 4 złotych za litr pozostają tylko i wyłącznie w sferze marzeń.

Przeczytaj również

Redakcja WRC News