W ostatnim czasie pisaliśmy między innymi o zanieczyszczonej plastikiem soli, czekoladkach w których znajdowały się wiórki metalu czy niebezpiecznych chemikaliach, które użyte zostały do produkcji ubrań. Teraz problem dotyczy produktu, który Polacy spożywają na potęgę – chipsów.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez producenta wycofaniu niżej wymienionych chipsów warzywnych ze względu na wysoki poziom akryloamidu.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Produkt: GoPure vegetable chips – mixed varieties, 40 g
- Numer partii: 086614
- Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
- Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor w Polsce – firma Eko-Wital Sp. z o.o. poinformowała wszystkich klientów o stwierdzonej niezgodności oraz konieczności zwrotu produktu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Akryloamid – co to właściwie jest?
Akryloamid to substancja chemiczna zaliczana jako „prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi”. W badaniach na zwierzętach i ludziach przemysłowo narażonych na ten związek stwierdzono możliwość negatywnego wpływu a nawet uszkodzenia układu nerwowego. Jako że akryloamid uznawany jest za substancje rakotwórczą i może stanowić zagrożenie dla zdrowia jego spożycie powinno być ograniczone do minimum, szczególnie wśród tak wrażliwej grupy, jaką są małe dzieci.
źródło: GIS