UWAGA: Masowe wycofywanie słodyczy ze sprzedaży. Ich spożywanie może prowadzić do ostrej choroby jelit - narażone są szczególnie dzieci

UWAGA: Masowe wycofywanie słodyczy ze sprzedaży. Ich spożywanie może prowadzić do ostrej choroby jelit - narażone są szczególnie dzieci

UWAGA: Masowe wycofywanie słodyczy ze sprzedaży. Ich spożywanie może prowadzić do ostrej choroby jelit – narażone są szczególnie dzieci

Podaj dalej

Na półkach sklepowych pojawił się kolejny produkt na który trzeba uważać i pod żadnym pozorem nie wolno go spożywać. Eksperci do spraw badania żywności ujawnili, że może on powodować ostre zapalenie jelit. Szczególnie narażone są dzieci i wszystkie osoby, które lubią słodycze.

W kwietniu i maju pisaliśmy między innymi o czekoladkach w których znajdowały się wiórki metalu, które mogły uszkodzić przełyk czy niebezpiecznych chemikaliach, które użyte zostały do produkcji ubrań. Teraz pod lupę trafiła chałwa, w której stwierdzono obecność bakterii salmonelli.

Firma Elbey GmbH poinformowała o wycofaniu produktu Koska Tahin Helva Pistachio z datą przydatności do spożycia 23 kwietnia 2024 r. Jak informują jej przedstawiciele, w ich produkcie wykryto salmonellę. Chałwa jest sprzedawana przez wiele sklepów detalicznych.

Artykuł, którego dotyczy problem:

Artykuł: Koska Tahin Helva Pistachio
Jednostka opakowania: 400g
Data przydatności do spożycia: 23.04.2024
Numer partii: 211-113 F/22

Klienci, którzy kupili przedmiot, mogą oczywiście zwrócić go do swoich sklepów w celu zwrotu ceny zakupu bez okazywania paragonu.

Salmonella – objawy

Objawy zakażenia Salmonellą rozwijają się po 10-48 godzinach. Salmonelloza najczęściej objawia się dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Bakterie, po dostaniu się do przewodu pokarmowego człowieka, wędrują do końcowego odcinka jelita cienkiego i początkowego odcinka jelita grubego. Tam wnikają do nabłonka jelitowego i wywołują w nim rozwój reakcji zapalnej. Drogą układu chłonnego mogą dostać się dalej do węzłów chłonnych, wątroby i śledziony. U osób z obniżoną odpornością bakterie mogą rozprzestrzeniać się dalej do odległych narządów, powodując ciężkie zakażenie ogólnoustrojowe.

Najczęstsze objawy zakażenia Salmonellą to:

  • silne bóle brzucha o charakterze kurczowym, z nagłym parciem na stolec;
  • biegunka, zwykle wodnista o zielonkawym zabarwieniu, niekiedy z domieszką krwi;
  • śluz;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka lub stan podgorączkowy.

źródło: www.produktwarnung.eu

Przeczytaj również

Redakcja WRC News

Redakcja WRC News