Na półkach sklepowych pojawił się kolejny produkt na który trzeba uważać i pod żadnym pozorem nie wolno go spożywać. Eksperci do spraw badania żywności ujawnili, że może on powodować ostre zapalenie jelit. Szczególnie narażone są dzieci i wszystkie osoby, które lubią słodycze.
W kwietniu i maju pisaliśmy między innymi o czekoladkach w których znajdowały się wiórki metalu, które mogły uszkodzić przełyk czy niebezpiecznych chemikaliach, które użyte zostały do produkcji ubrań. Teraz pod lupę trafiła chałwa, w której stwierdzono obecność bakterii salmonelli.
Firma Elbey GmbH poinformowała o wycofaniu produktu Koska Tahin Helva Pistachio z datą przydatności do spożycia 23 kwietnia 2024 r. Jak informują jej przedstawiciele, w ich produkcie wykryto salmonellę. Chałwa jest sprzedawana przez wiele sklepów detalicznych.
Artykuł, którego dotyczy problem:
Artykuł: Koska Tahin Helva Pistachio
Jednostka opakowania: 400g
Data przydatności do spożycia: 23.04.2024
Numer partii: 211-113 F/22
Klienci, którzy kupili przedmiot, mogą oczywiście zwrócić go do swoich sklepów w celu zwrotu ceny zakupu bez okazywania paragonu.
Salmonella – objawy
Objawy zakażenia Salmonellą rozwijają się po 10-48 godzinach. Salmonelloza najczęściej objawia się dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Bakterie, po dostaniu się do przewodu pokarmowego człowieka, wędrują do końcowego odcinka jelita cienkiego i początkowego odcinka jelita grubego. Tam wnikają do nabłonka jelitowego i wywołują w nim rozwój reakcji zapalnej. Drogą układu chłonnego mogą dostać się dalej do węzłów chłonnych, wątroby i śledziony. U osób z obniżoną odpornością bakterie mogą rozprzestrzeniać się dalej do odległych narządów, powodując ciężkie zakażenie ogólnoustrojowe.
Najczęstsze objawy zakażenia Salmonellą to:
- silne bóle brzucha o charakterze kurczowym, z nagłym parciem na stolec;
- biegunka, zwykle wodnista o zielonkawym zabarwieniu, niekiedy z domieszką krwi;
- śluz;
- nudności i wymioty;
- gorączka lub stan podgorączkowy.
źródło: www.produktwarnung.eu