Masowo ze sprzedaży wycofywana jest pewna przyprawa, w której wykryto groźną bakterię. Jako pierwszy poinformował o tym portal Lebensmittelwarnung.de.
Chodzi dokładnie o przyprawę curry firmy Zergil Spices & Herbs w której wykryto bakterię salmonelli. Partia z której pochodzi skażone curry, to ta z przydatnością do spożycia do 01.08.2024. Niestety firma Zergil Spices & Herbs nie podaje żadnych informacji w jaki sposób można dokonać zwrotu wycofywanego z obiegu produktu.
Nie ma na razie również żadnych informacji na temat tego w jaki sposób klienci będą mogli odzyskać pieniądze. Jeśli jednak posiadacie w domu przyprawę z niefortunnej partii, należy jak najszybciej ją wyrzucić.
DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU POD ZDJĘCIEM
Salmonella objawy
Okres inkubacji (wylęgania) w przypadku zakażenia salmonellą wynosi zazwyczaj od 6 do 48 godzin. Jest to czas między spożyciem zakażonego pokarmu, a pojawieniem się pierwszych objawów chorobowych. Podstawowe dolegliwości, które zgłaszają pacjenci zakażeni salmonellą to:
- nudności
- wymioty
- bóle brzucha
- gorączka (do 39°C)
- biegunka
źródło: Lebensmittelwarnung.de