Portal ProduktWarnung.eu., który na co dzień zajmuje się wnikliwym badaniem żywności kolejny raz bije na alarm. Tym razem chodzi o popularny chleb, który jest masowo wycofywany ze sprzedaży, ponieważ jego spożycie może doprowadzić do niebezpiecznych problemów zdrowotnych.
Według ze specjalistów w przetworzonej mące użytej do produkcji chleba stwierdzono podwyższony poziom alkaloidów tropanowych. Alkaloidy tropanowe (AT) są wtórnymi metabolitami wytwarzanymi przez różne gatunki roślin i mogą one przypadkowo znaleźć się w żywności. Spożycie może powodować przejściowe objawy, takie jak nudności, senność i bóle głowy, które pojawiają się najczęściej od 5 do 30 minut po konsumpcji.
Produkty, których dotyczy problem
- Chleb 3Pauly Teff Bauernbrot: 500 gram, przydatność do spożycia do: 30.05.2023 / 02.06.2023 / 25.07.2023 / 23.09.2023
- Chleb 3Pauly Teff Winzerbrot, 500 gramm, przydatność do spożycia do: 30.05.2023 / 25.07.2023
- Chleb 3Pauly Teff Schwarzbrot, 500 gram, przydatność do spożycia do: 30.05.2023 / 25.07.2023
Opakowania, których dotyczy problem, można zwrócić do punktów sprzedaży, a cena zakupu zostanie zwrócona.